Badmintonclub Dobo
Badminton is wat ons bindt, vriendschap is wat ons drijft.
 
    aanmelden    

Geschiedenis

  Historiek van de Badmintonclub Don Bosco (Dobo)

  In memoriam

  Germain Demarré(†) - de man via wie het allemaal begon - interviewen is een dankbaar gegeven. Ik zie hem met pretoogjes terugdenken aan hoe het 35 jaar geleden allemaal begon : op initiatief van een aantal Leuvense sportvrienden, die allen een verschillende sport beoefenden (gaande van turnen, zwemmen, volleybal, pingpong tot "zelfs" badminton), werd in 1970 ten huize van Germain de oprichtingsakte getekend. "Als de éne club wat geld tekort kwam, werd er door de andere clubs wat bijgesprongen".


  Germain

  Germain was naast voorzitter, ook secretaris, penningmeester én trainer.


  Oorspronkelijk werd er in de parochiekerk van Don Bosco gespeeld, vandaar de naam Don Bosco. Eén van de problemen was dat het plafond in de kerk te laag was. Telkens men wou spelen moesten bovendien alle stoelen opzij worden gezet en nadien uiteraard teruggezet. Als spellijnen werden banden van parachutes gebruikt. Lang nadien pas mochten er fijne lijntjes worden getrokken op de grond. 10 Jaar nadat men naar de huidige sportzaal was verhuisd waren deze nog steeds zichtbaar. Om te trainen werden kapstokken met daartussen een net gebruikt.

  Germain herinnert zich nog dat er een oproep in het parochieblad werd geplaatst en dat er naar aanleiding van een boekenbeurs door een 4-tal spelers een demonstratie in de kerk werd gegeven. Hij twijfelt even of hij mij wel het verhaal van dat éne nonnetje zou vertellen, dat zodanig tegen het spelen in de kerk was gekant, dat ze er wekelijks voor zorgde dat de grond grondig was geboend, zodat het bijna onmogelijk was te spelen zonder uit te glijden. Er werd dan maar een plas water naast het terrein gegoten, waarmee men af en toe eens de schoenen nat maakte om wat minder te glijden.

  Als secretaris van de Leuvense sportraad wist Germain nadien 4 velden te bemachtigen voor zijn badmintonclub toen onze huidige sporthal voor het publiek werd opengesteld. De eerste spelers waren "gastjes" van 14 jaar. De weinige ouderen die dachten dat badminton maar wat op een pluimpje slaan was, zoals op het strand, haakten vlug af.

  Germain, inmiddels een kranige zeventiger, speelde in het leger bij de club "Avia" te Haacht samen met kolonel Roger Van Meerbeek, voormalig Belgisch kampioen. Ons huidige bordsysteem met de gele en groene nummertjes dateert ook uit die tijd en heeft hij bij Don Bosco geïntroduceerd. Over de vraag of het niet af te toe kriebelt om terug te komen spelen moet hij absoluut niet lang nadenken : héél graag, maar mijn dokter heeft het me afgeraden. Anders onmiddellijk ! Badminton is duidelijk een sport van "alles" geven of er mee stoppen.


  Alex
  Kessel-Lo, 17 februari 2005  Alex en Germain

  Onze ex-voorzitter (2005-2008), Alex (L), aan de zijde van de oprichter, Germain (R)


  De oprichtingsacte

  De oprichtingsacte op 7 oktober 1970

  De oprichtingsacte op 7 oktober 1970


This site is brought to you by  ©2006-2020   Hosted at   -   Reacties op de inhoud  -   Laatste wijziging: 24-05-2018